Här är några frågor som vi har besvarat.

Frågor och svar

Vi vill gärna höra från dig, så kontakta oss gärna

När är uppstart för dessa studier?

Uppstart sker fortlöpande. Du får ett antagningsbesked med betalningsinformation. Så snart du har betalat första fakturan får du tillgång till allt undervisningsmaterial på nätet. Du får det inom några dagar och då är det bara att sätta igång!

 

Kan man svara på uppgifterna och examen på engelska?

Ja, det kan du

 

Vilken lön kan man förvänta sig efter utbildningen?

Det beror lite på var du får jobb, men den kan jämföras med en undersköterska.

 

Vad kostar tilläggskurserna?

Det kostar inget extra.

 

Hur mycket praktik är det på den här utbildningen? 

Det är 40 dagars praktik.

 

Kan man få stöd från hemkommunen till den här utbildningen?

Ja, vissa kommuner ger bidrag till den som vill byta jobb och behöver utbilda sig till något annat. Du bör ta reda på vilka krav som gäller i din kommun.

 

Hej! Har jobbat som undersköterska i 28 år så omvårdnads biten och såromläggning erfarenhet har man med sig. Då undrar jag om jag läser allt som har med den biten att göra eller är det helt annorlunda med djuromvårdnad? 

Du har säkert glädje av det du kan, men det blir ju lite annorlunda när all kommunikation ska gå genom ägaren eftersom patienten inte kan tala för sig själv och du måste ha ägaren med i besluten. Dessutom ska du kunna anatomi och fysiologi hos olika arter och raser som dessutom har olika fallenhet för olika typer av problem. Det blir dessutom ännu viktigare att kunna läsa patientens sinnestillstånd hos djur än hos människor.

 

Hur går det till om man jobbar och vill läsa på distans?

Den här utbildningen är anpassad för att du ska kunna jobba eller studera något annat vid sidan av. Studierna bedrivs på kvällar och helger eller när du har ledig tid. Det betyder att du kan använda upp till tre år på att slutföra den om du inte klarar den på et år

 

Är detta en YH utbildning och är den CSN berättigad?

Det är en yrkesutbildning på gymnasienivå. Med tilläggskurserna i försäljning och marknadsföring kan du ansöka om stöd från CSN.

 

Jag har 3 årig gymnasieutbildning (estetisk) samt eftergymnasial utbildningar inom turism och massage, däremot ingen utbildning inom djur och natur. Kan jag ändå söka er distansutbildning?

Du är behörig eftersom du har har genomfört gymnasiet. Antagningskraven är antingen fullförd gymnasieutbildning eller relevant arbetslivserfarenhet.

 

Måste man betala allt på en gång? 

Vi kan ge dig en avbetalningsplan med månadsbetalning. Vi kräver ingen ränta, så den totala kostnaden blir densamma som när du betalar allt på en gång.

 

Hur går prov och examen till? 

Examen skrivs hemifrån. Vi har flera tillfällen per år där det ges möjlighet att fullföra examen. Du får provet på nätet och får en helg på dig att genomföra det.

 

Föregår all undervisning på nätet? 

För djurvårdare nivå 2 är det en samling under en dag. Detta är för att genomföra D9. Samlingen är under en helg varje år i Göteborg och eleven bokar in den dag som passar bäst. Förutom det så är allt online 🙂

 

Kan jag dela upp praktiken?

Ja, det kan du! Det kan vara en fin erfarenhet att vara på 2 olika kliniker för att se hur det fungerar. Många elever väljer även att genomföra praktiken när de har semester/ledigt från sitt arbete.

 

Behöver jag köpa någon kurslitteratur?

Nej, allt du behöver för utbildningen finns inne på nätskolan. Veterinärerna kan tipsa dig om bra litteratur, men det är inget måste.

 

Finns det möjlighet att ställa frågor under studiernas gång?

Ja! Vi har massa live föreläsningar via teams med kunniga veterinärer och människor från branschen. Det är även inplanerat möten för just frågor.

 

Går jag miste om gemenskapen och chansen att få nya vänner när jag studerar online?

Nej så behöver det absolut inte vara! Vi har ett community som alla elever bjuds in till. Där kan man lära känna sina medstudenter med samma intressen som dig. 

 

Bestämmer man sin studietakt helt själv eller är det 1 eller 2
år som gäller? Kan man göra det på tex 1,5 år?

Man bestämmer studietakt själv, det kan vara bra att starta studierna och sedan känna efter vilken takt som passar bäst för en själv. Vi har flera examens-tillfällen per år så det går bra att fullföra studierna på exempelvis 1.5 år.

 

Får man reda på hur lång varje kurs förväntas ta så man kan
anpassa sin studietakt? Hur görs tentorna:  På plats eller digitalt?

-Nätskolan är uppdelad i veckor så att man ska kunna hålla koll på hur lång tid man bör lägga på varje delmoment för att bli färdig på 1 år. Tentamen skrivs digitalt och är uppdelad i 2 delar.

 

Antar att det är inspelade föreläsningar samt självstudier :
 Finns möjlighet att fråga lärare om det är vissa moment man inte förstår ?

-Det är både förinspelade föreläsningar, men även live föreläsningar via teams, dessa spelas självklart också in och lägga ut i efterhand. Vi har inplanerade möten via teams där eleverna har chansen att ställa frågor till veterinärer. Vi handläggare finns även tillgängliga via telefon, mail och teams om det skulle uppstå några frågetecken.

 

Ingår allt studiematerial i priset ? Är studiematerialet endast
 digitalt ?

-Allt studiematerial som behövs finns på nätskolan. Det finns böcker som kan vara nyttiga att ha men är absolut inget krav.

 

Är det praktik under utbildningen? Hur många veckor? Hittar man
detta platser själv?

-Det är 40 dagars praktik(rekommenderas, men inget krav). Dessa kan gärna delas upp, men vi rekommenderar att man har studerat i minst 3-4 månader innan. Vi skickar med ett praktikbrev till eleven men eleven måste söka plats själv för att kunna hitta en plats i närheten av var man bor.

 

Var är de fysiska träffarna ?

-För djurvårdare nivå 2 är det en träff som äger rum varje år i början av November i Göteborg. Detta är för att utföra D9, som är den grundläggande kursen inom medecin.

 

 Efter färdig utbildning och man har jobbat i 3 år så ser vi att
man kan vidareutbilda sig till nivå 3.  Blir man legitimeraddjurvårdare då  eller är det bara SLU som ger detta?

-Det stämmer att man ska kunna vidareutbilda sig till nivå 3 eftersom, men tyvärr så gör inte vi detta. Rekommenderar att kolla med SLU eller jordbruksverket gällande det.

 

Hur ser arbetsmarknaden ut för era utexaminerade elever? Är det
lätt att få jobb? Vet ni ungefär vad lönenivån ligger på?

-Många av våra elever är ute i jobb nu, de aarbetar på allt från veterinärkliniker till djurparker. Många av eleverna har även fått fortsätta på samma plats som de hade sin praktik. Lönen är väldigt varierande beroende på var man arbetar.

 

 När bör man anmäla sig om man vill börja i September?  Blir
 alla accepterade eller finns risk att man inte blir antagen? Krävs några speciella
 ämnen för att studera hos er?

-Vi har ett begränsat antal platser då vi önskar att kunna ge våra elever all den handledning som de kan behöva. Rekommenderar att ansöka i god tid, det går även att skriva i ansökan att hon önskar uppstart i September. Vi har krav på att man ska ha fullständiga gymnasiebetyg så har hon läst samhällsprogrammet är hon behörig.

Gällande CSN och tilläggskursen så läggs den till av oss, då kan man få studiemedel för hela tiden.

 

Spelas föreläsningarna in så att jag kan se de i efterhand?

Ja, alla föreläsningar spelas in och läggs ut efter

Skicka oss ett e-mail

emma@utbildningsportal.se

Ring oss

+46725786606